Ismerj meg négy hétköznapi hőst és missziójukat!

Főállású Angyal

Laptopra, tabletre fel! Így segít a Digitális Iskola Angyal

2019. március 22. - foallasuangyal

Váczi Dorka vagyok, Digitális Iskola Angyal. Egy éves tisztségem ideje alatt folyamatosan járom az országot, és minden programunkban résztvevő iskolát, gyermeket és pedagógust legjobb tudásom szerint igyekszem felzárkóztatni a digitális eszközhasználat terén, valamint célom, hogy fejlett technológiáink és eszközeink minél hatékonyabban szolgálják a közjót, az oktatást valamint a tudásszerzést. A következőkben az elmúlt időszak tapasztalatairól, nehézségeiről és az elért sikerekről olvashattok.

A hónap kihívása

Február hónap a Digitális Iskola Programban és az én munkámban is a puding próbája volt. A korábban kiküldött digitális eszközhasználati kérdőív és személyes látogatásaink tanulságai alapján összeállítottuk a tanév első kihívását, mely könnyen emészthető, praktikus szakmai segítséget próbál nyújtani a gyakorló pedagógusoknak. Online tesztelő- és szavazófelületeket mutattunk be gyakorlatiasan, majd feladatként adtuk tanórákon való kipróbálását. Az idei tanév 5 kihívásból áll, az első szint április közepén, a második június közepén ér véget. Célom, hogy minél több iskola minél több pedagógusa használja szakmai anyagaimat, és készítse el a kihívások feladatait, melyért cserébe mind egyéni, mind intézményi szintén értékes jutalmakat adunk. Ezekkel a kihívásokkal új alkalmazásokat és webfelületeket próbálhatnak ki, fejlődhet digitális kompetenciájuk és bátrabban viszik be az eszközt tanóráikra a gyerekek közé.

Olyan értékelési szempontrendszert dolgoztunk ki, amellyel az volt a célunk, hogy mind intézményi, mind egyéni szinten arra motiváljuk a tanárokat, hogy megnézzék, kipróbálják a tableten, okostáblán, PC-n használható felületeket, és módszertanilag megtámogassuk azok használatát. Ennek érdekében a tanév végéig beépítettünk két szintet a kihívások rendszerébe, ahol az intézményi és egyéni feladatmegoldásokat is pontozzuk és minden szint végén – reményeink szerint motiváló és hatékonyságnövelő – ajándékokat osztunk ki.

A szakmai anyag és a feladatok fogadtatása egyöntetűen pozitív volt, azt a visszajelzést kaptuk az iskolák és a 300 kitöltő pedagógus többségétől, hogy örömmel veszik a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatását, nemcsak eszközök területén, hanem módszertanon és jó gyakorlatokon keresztül is. A reflexiók alapján azt is leszűrhettük, hogy mi az, amin pontosítanunk kell még, így a következő hónap kihívásai közt ott szerepel a pontosabb feladatkiosztás, intenzívebb kapcsolattartás azokkal, akik az együttműködést vállalták.

A hónap sikere

A hónap sikere önmagában a kihívások elindítása, de számomra mégis az volt a legemlékezetesebb, amikor Csongrád és Bács-Kiskun megyében meglátogattunk öt különböző Digitális Iskola Programban résztvevő tanintézetet (Sándorfalva, Makó, Hódmezővásárhely, Pitvaros és Kecskemét). Órákat látogattunk, beszélgettünk tanárokkal, megnéztünk néhány digitális órát, megpróbáltuk feltérképezni, hogy miben tudnánk még inkább, még hatékonyabban segíteni iskoláinknak. Egyrészt sok tapasztalatot szereztünk – amit a pedagógusok is alátámasztottak – sőt, meglátogattunk egy szuper konstruktív és szakmai magyar órát Makón, ami egyértelmű visszajelzés volt, hogy érdemes időt és energiát fektetnünk a közös munkába és nem járunk rossz úton. Ugyanakkor jobban beleláthattunk abba, hogy milyen különböző igényei és nehézségei lehetnek egy-egy iskolának, amikre esetleg mi nem gondoltunk. A kapott tabletek szuperek, de kellene hozzá tok, a gyengénlátó fiúnak jól jönne egy felolvasó program, és a kicsik könnyebben rajzolnának érintőtollal. Mindemellett a legfontosabb igény, hogy jó gyakorlatokkal segítsünk a tanároknak abban hogy rutinosan tudják használni az eszközöket. Egyértelművé vált, hogy igazán hatékonyan csak úgy tudunk segíteni, ha folyamatosan párbeszédet folytatunk a célcsoportunkkal és ehhez elkezdtünk kialakítani egy kommunikációs hálózatot is, melyet szeretnénk egyre sűrűbbre szőni.

gyerekek.jpg

A jövő hónap célkitűzése

Angyalként részt veszek Teszári Nóra televíziós műsorvezető médiatréningjén és találkozom a Vodafone coachaival, akik szakszerű szupervíziós segítséget nyújtanak a munkámhoz. Szeretnék ezeken az alkalmakon a lehető legtöbbet tanulni, mert bár nagy kihívás számomra a sok új helyzet, mindegyikben igyekszem a fejlődési lehetőséget és nem a buktatókat látni. Emellett minél több pedagógust szeretnék rávenni az együttműködésre, hogy együtt szárnyalhassunk tanítás közben a lehető leghatékonyabb módon. Az elkövetkezendő hónapokban pedig még rengeteg tennivalóm lesz, tervben van egy akkreditált képzés fejlesztése, digitális óravázlat készítő verseny szervezése, konferencia a Millenáris Start Up Campuson, valamint a Vodafone Tanári Szoba Facebook közösség felfuttatása. E terveimet még nem fejtem ki, lassan de biztosan haladok a céljaim felé, a következő hónapban pedig részletesen olvashattok róla, hogy mit sikerült mindebből megvalósítanom.

A bejegyzés trackback címe:

https://foallasuangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr1514709041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása