Ismerj meg négy hétköznapi hőst és missziójukat!

Főállású Angyal

Bemutatkozik Lucy, a ciklusod őre

Az okos menstruációs app jelzi, ha baj van

2019. április 10. - foallasuangyal

Tóth-Berhát Kata vagyok, a Főállású Angyal pályázat egyik idei szerencsés nyertese. Rögös út vezetett idáig, hiszen személyes érintettség során ismerkedtem meg az endometriózis nevű női betegséggel, de nem adtam fel, most pedig angyalként célom, hogy felhívjam a fiatal nők figyelmét erre a százezreket érintő komoly betegségre. Ezt egy új, speciális mobilalkalmazás népszerűsítésével szeretném elérni, hogy az érintettek korai stádiumban felismerjék az endometriózist. 

Sokat gondolkoztam azon, hogy mivel kezdjem ezt a bejegyzést. Angyali projektem során célul tűztem ki, hogy a lehető legszélesebb körben, tinédzserekre és a fiatal nőkre fókuszálva hívjam fel a figyelmet az endometriózis veszélyére. Igen ám, de nagyon sokan még mindig nem tudják, mit is jelent ez a szó, ezért röviden elmagyarázom.

Az endometriózis egy jóindulatú, krónikus nőgyógyászati betegség, amely során a méhnyálkahártya szövetei (endometrium) rendellenes módon megjelennek a méh üregén kívül is, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Az ott lévő szervekhez, szövetekhez tapadva, a női szervezet hormonális változásainak megfelelően ciklikus vagy állandó fájdalmat, összenövéseket, hegesedést és meddőséget okozhat. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, viszont a sikeres kezeléshez és a súlyos szövődmények megelőzésében óriási jelentősége van a betegség korai felismerésének.

Főbb tünetei lehetnek: fájdalmas menstruáció, krónikus kismedencei fájdalom, vizelet-székletürítést kísérő fájdalom, fájdalmas szex, meddőség.

 

A hónap kihívása: a Trend FM interjú

Január 29-én a Trend FM vendégeként mutathattam be programunkat. Nagyszerű érzés volt, hiszen ezzel az interjúval jelképesen is kezdetét vette a munka. Mivel nem vagyok hozzászokva a médiaszereplésekhez, nekem már az is nagy kihívást jelentett, hogy leküzdjem a lámpalázamat és  érthetőenbeszéljek nektek angyali missziómról. Remélem, idővel belejövök!

 tothberhatkata.jpg

 

A hónap sikere

A Főállású Angyali szolgálatom során az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvánnyal szorosan együttműködve dolgozom, akikkel személyes érintettségem okán kerültem kapcsolatba. A programomban egy új, speciális mobilalkalmazást, Lucy-t szeretném bemutatni és népszerűsíteni. Lucy egy komplex menstruációs naptár, amely az alapvető funkciókon kívül a ciklus során észlelt tüneteket elemzi. Ha a tünetek valamilyen női betegségre utalnak, jelez a felhasználónak.

Úgy gondoltuk, hogy nőtársainkat is szeretnénk bevonni az év elején fejlesztett applikáció tesztelésébe. Nagy örömömre felhívásunkra több, mint 400-an jelentkeztek. Jelenleg is zajlik a tesztidőszak, a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan javítják az alkalmazást. Én magam is használom a tesztverziót, nagyon tetszik az egyszerű kezelhetősége, és még egy hasznos kis Tudástárat is tartalmaz. Elmondhatom, hogy nagyszerű, hiánypótló applikációról van szó. Bízom benne, hogy tavasszal már mindenki számára elérhetővé válik, és nők ezrein fog segíteni. Lucy-t az iskolai edukációs kampányunk során is szeretnénk bemutatni.

Az applikáció tesztelésének előkésztésén kívül életre hívtuk az Edukációs teamet. Hogy mi is ez pontosan?

A Női Egészségért Alapítvány és szakmai partnerei a NŐI LIGA partnerszervezetek (Mályvavirág Alapítvány, Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület, Mellrákinfó Egyesület, Babagenetika Egyesület, Női Egészségért Alapítvány), orvosok, tanárok, digitális pedagógia szakértők, rendezvényszervezők egy, a serdülő lányok részére készülő edukációs programmal szeretné felhívni a figyelmet az egészséges női élet, a reproduktivitás és családalapítás fontos kérdéseire. Az iskolai tini edukációs projekt alapja egy interaktív programsorozat. Ennek a kidolgozását végzi az Edukációs csapat. Izgalmas volt megszervezni és részt venni az első ülésen, szuper hangulatban telt és hálával tartozom a csapat tagjainak, mert mindenki a munkája mellett, szabadidejében igyekszik eleget tenni a felkérésünknek.

Ennek a felvilágosító „csomagnak” - reményeink szerint - a részét képezi majd egy, Joós Andrea élménybiológia tanár és csapata által készített, nőknek szóló szerv-színezőkönyv is. Ennek megvalósításához azonban még támogatókra lesz szükségünk.

tbk2.png

 

Következő havi kihívás

Március a nőnap mellett az endometriózisra történő figyelemfelhívás hónapja is egyben. Az alapítvánnyal együtt márciusban szervezzük a Budapesti és vidéki endometriózis világnapokat, ahol érintettek mesélik el saját történetüket és neves szakértők tartanak előadásokat. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyertek el, tájékozódjatok, és merjetek kérdezni!

A bejegyzés trackback címe:

https://foallasuangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr1414753297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása