Ismerj meg négy hétköznapi hőst és missziójukat!

Főállású Angyal

5 dolog, amit sosem mertél megkérdezni egy mozgáskorlátozottól

Interjú Trexler Erikkel

2019. június 03. - foallasuangyal
  1.        Hogyan dolgoztad fel a tényt, hogy nem tudsz ugyanúgy részt venni a különböző programokon (pl. csapatsportokban), mint a kortársaid?

Ez leginkább kiskoromban bántott. Amikor a testnevelés órákon ültem a padon és a többieket néztem futás közben, gyakran elgondolkoztam azon, hogy “Miért pont velem történik ez?”. Aztán felső tagozatban jött egy fordulópont és rájöttem, hogy bármit kipróbálhatok, ami érdekel. Szerencsém volt, mert a tanáraim támogattak ebben. Ez olyan pozitívan hatott rám, hogy innentől kezdve nem létezett számomra lehetetlen. Úgy gondolom, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy az élet minden területén pozitívan álljak a különböző eseményekhez, programokhoz, amikről elsőre akár úgy is tűnhetnek, hogy nem nekem valók.

 

  1.            Sosem féltél attól, hogy azért, mert más vagy kirekesztenek?

Ha egy új társaságba kerülök, még mindig nagyon nagy félelmem, hogy vajon hogy fognak fogadni, hogy viszonyulnak majd hozzám. Szerencsére az esetek többségében pozitív csalódás szokott érni. Úgy gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy egyre elfogadóbbak az emberek és ezáltal természetesnek veszik, hogy vannak olyan személyek, akik mások, mint ők. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy nincsenek már problémák ezen a téren, inkább azt mondanám, hogy a társadalom elindult az elfogadás irányába.

 

  1.            Hogyan lehet barátkozni egy fogyatékossággal élővel?

Erre nagyon egyszerű a válasz: ugyanúgy, mint egy egészséges emberrel! Alapvető probléma, hogy az emberek többsége külső alapján ítéli meg a másikat és emiatt a mozgáskorlátozottságot a csökkent intelligenciával kötik össze. Pedig sok esetben ez egyáltalán nem igaz. Gyakran előfordult, hogy amikor új emberekkel találkoztam, úgy beszéltek velem mint egy kisgyerekkel, majd amikor értelmes, összetett mondatokban válaszoltam, elszégyellték magukat. Ezért is tanácsolom azt, hogy mindenki próbáljon meg úgy beszélni és viselkedni a fogyatékkal élőkkel, mint egy egészséges emberrel, hiszen ezáltal elkerülhetők az előbbihez hasonló kellemetlen szituációk. 

 

  1.          Mennyire befolyásolja a mozgáskorlátozottságod a párkeresést?

Ha egy szóval kellene válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy nagyon. Mégpedig azért, mert ha elkezdek valakivel ismerkedni, akkor egy idő után megijed, hogy te jó ég, akkor bizonyos dolgokat, hogy fogok tudni megcsinálni. És itt általában meg is akad a dolog.

Volt egy időszak, amikor nagyon rá voltam görcsölve erre a témára, de most már úgy vagyok vele, hogy mindennek eljön a maga ideje.

 

  1.            Boldog vagy?

Ezt a kérdést nagyon ritkán kapom meg, és ha meg is kapom, akkor is úgy teszik fel, hogy “Nem akarlak megbántani és tapintatlan lenni, de boldog vagy? “.

Az esetek 99%-ban meglepődnek, amikor azt hallják, hogy a válaszom egy határozott igen. És itt jön az én kérdésem: miért ne lennék az? Mert mozgáskorlátozott vagyok? Nem mondom, hogy minden napom felhőtlen, mert akkor hazudnék, de hát egy egészséges embernek se az.

Úgy gondolom, hogy sok dolgot köszönhetek annak, hogy mozgáskorlátozott vagyok. Elsősorban azt, hogy ilyen fiatalon megtaláltam a hivatásomat, a missziómat, hiszen az országot járva nagyon sok emberhez vihetem el a gondolataimat, ezáltal pedig hidat teremthetek a fogyatékkal élők és az egészséges emberek között.

Ezen kívül szerető és elfogadó családom és barátaim vannak, akik a nehezebb napokon mellettem vannak.

És végül egy utolsó kérdés: kell ennél több a boldogsághoz? Szerintem nem!

A bejegyzés trackback címe:

https://foallasuangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr2814876780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_siraso 2019.06.04. 09:43:20

lófasz cikk. Kár volt kattintanom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 10:47:20

2 féle nyomi van:
- aki azt hazudja, semmi baja,
- aki őszinte.

Az utóbbiakkal semmi gond.

élhetetlen 2019.06.04. 11:33:38

@MAXVAL bircaman közíró: “ aki azt hazudja, semmi baja”. Te pl. szellemi nyomi vagy, és azt hazudod, hogy semmi bajod. Lehet, hogy nem hazudod, csak nem ismered fel az állapotodat. A legtöbb embernek van valami baja, amivel megtanul együtt élni. “aki őszinte”. Nem őszinteség kérdése, ha egy vak azt mondja, hogy nem lát. Egyszerű tény. És nem találkoztam még olyan vakkal, aki azt mondta volna, hogy semmi baja, ő lát. Legfeljebb azt mondja, hogy be tud menni dolgozni, a lakásában megtalál mindent, boldogul a hétköznapokkal. Vagy az a baráti család, ahol a srácnak húsz éve még elég volt két bot, és a bankfelügyeletnél dolgozott, aztán leépítették, és már tolókocsis ő is, a felesége is. Van gondjuk, kevés a pénz, de van két jól sikerült kamasz lányuk, mindkettő a Zeneakadémiára jár, szeretik egymást, és lehet, hogy boldogabbak, mint két “egészséges” ember. Csak azt akartam mondani, hogy a kategorizálásod hülyeség, mint általában a kijelentéseid. Mindegy, úgysem érted, és ne válaszolj egy két soros zöldséget, inkább próbálj meg gondolkodni.

2019.06.04. 11:52:55

@MAXVAL bircaman közíró: te melyik vagy? Mert hogy full nyomorult vagy, az egészen biztos.

2019.06.04. 11:54:20

Különben a poszt tényleg nem túl erős, az átlagember nem ezeket kérdezné őszintén egy mozgássérülttől, lehet, meg kellett volna kérdezni pár embert, hogy ténylegesen mit kérdezne, ha bármit kérdezni lehetne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 12:41:39

@élhetetlen:

Ha a vak, azt mondja nem lát, s ez najt okoz neki, azzal semmi baj.

A baj azokkal van, akik tagadják a nyilvánvalót. Lásd, neki semmi gond, hogy fogyatékos. Pedig de igen, nagy baj neki ez.

Terpi 2019.06.04. 12:47:04

Èn sem hiszem, hogy tényleg boldog. Ez csak duma. Mondjuk nyilván attól is függ a dolog, hogy milyen fokban mozgáskorlátozott, mert erre nem tèr ki a cikk. De kb olyan lehet ez, mikor egy kövér nő azt nyilatkozta, hogy elfogadta magát olyannak amilyen stb.blabla, mert ő ìgy is boldog, aztán rá egy fél èvre már azt olvassa az ember, hogy hogy lefogyott. Most akkor jó volt úgy vagy nem? Mondjuk ellentétben a cikk tèmájával, ezen a problémán lehet segìteni. Èn sajnálom őket, tényleg, de ne tudom elhinni, hogy olyan sokan vannak közülük, akik tényleg boldogok.

2019.06.04. 13:08:53

@MAXVAL bircaman közíró: neked mennyire baj, hogy baj van az elméddel? Simán együtt tudsz ezzel élni, vagy néha problémát okoz a mindennapokban?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 14:15:12

@Eugene Horse:

A betegségem nem elmebaj, hanem szociális zavar. Nyilván megszoktam, bár ma is bajokat okoz. Ami biztps, nem fogom letagadni.

Belga Proliné 2019.06.04. 14:17:12

A "Hogy dugtok?" kerdes adta volna magat, nem? A boldog vagy kicsit gyenge volt. Meg a cikk is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.04. 14:19:32

@Terpi:

Szerint az önhazuhság a lehető legnagyobb baj.

Mint amikor a nyomorék csaj elmegy a szépségkirálynővélasztásra, ott aztán díjat is kap mert éppen ez a divat, majd maga is elhiszi, hogy ő tényleg gyönyörű. Pedig csak röhögnek rajta a háta mögött.

Miért is lenne gond kimondani "NEM vagyok szép", de ettől még "valami másban lehetek jó"? - ez az igazi kérdés. Az ok persze ismert: a modern liberalizmus antihumanista rombolása.

élhetetlen 2019.06.04. 14:22:25

@MAXVAL bircaman közíró: Kértelek, hogy ne írj még egy hülyeséget. Azért írtál. “A baj azokkal van, akik tagadják a nyilvánvalót.”. Találkoztál már vakkal, aki tagadta, hogy vak, vagy tolókocsissal, aki tagadta, hogy nem tud járni? Nem, de lököd a süketet.

Terézágyú 2019.06.04. 14:23:42

Nekem sose jutna eszembe EZEKET a kérdéseket feltenni egy mozgáskorlátozottnak..., úgyhogy elkönyvelem, hogy e blogbejegyzés címe egy hatásvadász bulvárnulla.

Terpi 2019.06.04. 14:34:08

@élhetetlen: Ez nettó hülyeség! Nem a tènyek, hanem az állapot nyilvánvaló, hogy nem boldog. Valószìnűleg sosem lesz párkapcsolata pl, nem választhat magának olyan szakmát, amit igazán szeretne, a lehetőségei igencsak korlátozottak. Tehát ha azt nyilatkozta, hogy a körülményekhez képest vagyok boldog, vagy a körülményekhez képest igyekszem boldog lenni, az mindjárt más, mint ez a nagyközönségnek előadott műmájer duma.

dedoca eder 2019.06.04. 14:41:40

@MAXVAL bircaman közíró: te nem beteg vagy, hanem egy igazi gyökér. a magyarság allja. legallja. és ennek semmi köze a fogyatékossághoz. ők normális emberek, veled ellentétben.

élhetetlen 2019.06.04. 14:42:27

@Terpi: Már írtam: “az a baráti család, ahol a srácnak húsz éve még elég volt két bot, és a bankfelügyeletnél dolgozott, aztán leépítették, és már tolókocsis ő is, a felesége is. Van gondjuk, kevés a pénz, de van két jól sikerült kamasz lányuk, mindkettő a Zeneakadémiára jár, szeretik egymást, és lehet, hogy boldogabbak, mint két “egészséges” ember.” . Miért nem lehetnek boldogok? Miért nehéz ezt elhinni?

Terpi 2019.06.04. 14:53:17

@élhetetlen: Ez azèrt egy egészen más eset ugye, mert ahogy ìrtam, a cikkből nem derül ki, hogy milyen fokban mozgáskorlátozott. A te példádnál maradva, 2 bot használata egész más, mint mondjuk deréktól lefelé bènának lenni. Nem tértèl ki rá, de valószínűnek tartom, hogy akiket te hoztál fel példának, fiatalon, még " kèt bottal" ismerkedtek meg, majd úgy alakult, ahogy. Azèrt ez más szitu, mint egész életemben kerekesszékben lenni. Èn nem vitatom, hogy közöttük is szövődhetnek boldog párkapcsolatok, lehetnek boldogok is, de a cikkben pl arról van szó, hogy az illető elengedte ezt a témát, holott korábban nagyon rá volt kattanva. Nos ezek alapján nem hiszem, hogy boldog, konkrètan ő. Ès nem hiszem azt sem, hogy elengedte a témát, mint ahogy egy kövèr ember sem engedi el azt a témát, hogy ő kövér, maximum ezt hazudja a kūlvilágnak.

kiskutyauto 2019.06.04. 14:53:59

Ó ezek nagyon lájtos kérdések. Megbántani egy értelmes rokkantat nem igazán lehet... mi rosszabbat tehetsz pár szóval vele a sanyarú sorsánál ugyebár... sőt a legtöbbjük kimondottan nyitott tartalmas beszélgetésekre (már ha nem suttyó módon rontasz rá) Szóval ennél sokkal durvábbakat is lehet kérdezni szerintem. Pl legelőbb azt kérdezném, hogy edzi-e a karját vagy tervezi-e, mert idővel, ahogy öregszik az ember hízik és az izmok gyengülnek, ha nem bírja magát már az ágyról mondjuk átemelni a kerekesbe, vagy ami még kellemetlenebbe a wc ügyek, akkor ápolásra fog szorulni, nem árt tehát némi súlyzós kar-edzést beiktatni rutin jelleggel... ez nem beszólás, hanem konstruktív javaslat. Én biztos hogy ezt tenném (legalábbis tervezném, hogy még idő előtt elkezdem)... Megjegyzem valamelyest tán tudom milyen a kerekes székes élet, 2-3 hétig csináltam én is, azaz belekóstoltam egy extrém súlyos baleset után... A következő kérdésem nem a párkeresésről, azaz végülis de arról, de annak azonnal in medias res, az intim részébe kérdeznék bele (természetesen erre alkalmas mozgáskorlátozottól csakis, már nem testileg, hanem lelkileg ugyebár)... Mert a párválasztás az a kisebbik gond, legalábbis saját köreiben bőven tud ismerkedni, sőt a helyzetük sok esetben kommunikációban előnyt jelenthet, hiszen azonnal van téma ugyebár... Más kérdés ha ő ép embert akar magának párnak, na az már nagyobb falat, keményebb dió, DE SEMMI SEM LEHETETLEN UGYEBÁR.... Szóval a szexet kérdezném, nem is annyira a mechanikai részt, mert azt el tudom képzelni nagyjából, meg lehet oldani, hanem inkább azt hogy mondjuk a libidót hogy befolyásolja az állapotuk, mondhatni nyers vagy nem nyers, ez érdekel, egy szintén rokkant lányba beleszeretek, elkezdjük a történetet, levetkőzik, megmarad-e az erekció bármi segéd megoldás (pl tabletta) nélkül? (főleg idősebb korban),.. Mert szerintem a férfiak többségének e helyzetben eleve problémát jelent ugyebár ez, de aki rendben van etéren, azt is igen könnyen le tudja lohasztani gondolom én, némi hogy is fogalmazzak, fura látvány.. nemde? A boldogság teljesen szubjektív dolog, a pórnép is tudja ezt, legalábbis azóta, amitóta közkézen forog a kezetlen-lábatlan srác története, aki siker oktató, és promózza hogy semmi sem lehetetlen, bárki bármilyen helyzetben lehet boldog csak akarni kell (persze azóta már kiderült, hogy azért annyira mégsem boldog ő sem), de hát eleve kérdés hogy mi is az a boldogság, méginkább hogy létezik-e valójában vagy csak egymást ámítjuk vele meg esetleg önmagunkat... akár így akár úgy, egy biztos, a boldogság inkább pillanatnyi tudatállapot, aztán el is illan gyorsan, kb mint egy drog olyan (ilyen van és ilyet bárki bárhol átélhet, még egy haláltáborban is, bár némileg kisebb eséllyel azért persze....)... viszont a boldog élet, hogy a halálos ágyadon elégedetten fekszel, hogy (szinte) mindent megkaptam, amit akartam, amire vágytam, nem is kérhetnék többet, minden jó volt gy ahogy volt... köszönöm... és mosolyogva meghalsz... és őszintén mondhassák rád emlékezéskor hogy egy igazi boldog ember volt az élet mestere (és nem császára, mert az pejoratív és elitista förtelem ugyebár)... ez egy másik értelmezés, ezt viszont senki sem tudhatja előre, sem mozgássérült, sem más...

élhetetlen 2019.06.04. 15:17:25

@Belga Proliné: “A "Hogy dugtok?" kerdes adta volna magat, nem?”. Na ehhez semmi közöd, ha két kerekesszékes összehoz két gyereket, és a nő képes kihordani a terhességet a kerekesszékben. A férj volt a munkatársam, és ahogy bejött kocsival dolgozni, úgy el tudta vinni a gyereket is óvodába, iskolába. “A boldog vagy kicsit gyenge volt”. Nem , te vagy nagyon gyenge agyilag.

élhetetlen 2019.06.04. 15:35:25

@Terpi: “Valószìnűleg sosem lesz párkapcsolata pl, nem választhat magának olyan szakmát, amit igazán szeretne, a lehetőségei igencsak korlátozottak.”. Több kerekesszékes munkatársam volt, informatikusok, mert csak a lábukkal volt baj, nem a fejükkel. Miért ne találnának párt? Prolinénak már írtam, ha két kerekesszékes összehoz két gyereket, és a nő képes kihordani a terhességet a kerekesszékben. A férj volt a munkatársam, és ahogy bejött kocsival dolgozni, úgy el tudta vinni a gyereket is óvodába, iskolába. És ők már kerekesszékesek voltak, akkor is mikor megismerkedtek. Fogalmad sincs, hogy a láb bénulása hogyan függ össze a nemzőképességgel, de tolod az igét, hogy mire nem képesek, perszer, még szakmát választani sem. Na, hagyjál!

axolotl77 2019.06.04. 15:40:52

@dedoca eder: Aspergeres. Ezt sokan az autizmus egyik fajtájának tartják. Lehet vele teljes értékű életet élni, de az biztos, hogy az emberek többsége folyamatosan bunkónak nevezi az ilyen embert.

Terpi 2019.06.04. 15:41:55

@élhetetlen: Mondjuk informatikus persze, vagy ülőmunka oké, már ahol van akadálymentesìtès. De ne mond már, hogy nem akadályozza a pályaválasztásban??? Nyilván CSAK olyat választhat eleve, ahol ezt a fogyatékosságot tolerálják. A boldogság kérdésben pedig nem a szexre helyeztem én a hangsúlyt, mert ha már egymásba szerettek, valahogy megoldják. De az nettó önámìtás itt is, hogy eleve nem korlátozottak a lehetőségei.

élhetetlen 2019.06.04. 16:00:53

@Terpi: “hogy az illető elengedte ezt a témát, holott korábban nagyon rá volt kattanva.”. Mert szerinted az egészséges emberek nem endedik el néha a párválasztás témát, mert vagy összejön, vagy nem? A kövér nő vs,. mozgássérült összevetésed meg dugd fel magadnak. Nem jó.
A következő leveled. Hú de okos vagy. Nem mehet segédmunkásnak egy építkezésre, pedig erre vágyna. Ja, mindenki erre vágyik. Nehezítettek a lehetőségeik, ahogy nem mozgáskolátozott családok ezreinek is, pénzhiány, közmunka, vagy az sem, ettől még lehetnek boldogok egymással, csak többet kell küzdeniük, mint Orbán Ráhelnek.

Dread Naughty 2019.06.04. 16:05:50

@Belga Proliné: Pontosan, és itt kezdődik a képmutatás, mert a balos-libbant oldal folyton ilyen mézédes szarnak ad el mindent. Még azt is, ami már távolról is szarszagú.
Soha nem lehet beszélni őszintén, amíg ezek a jelölik ki az agendat.

Pl. nem lehet beszélni róla, hogy undorító dolog a sztóma és senki nem akarna olyan párral szexelni, aki épp a hasán keresztül szarik szex alatt.
Arról sem, hogy tolókocsis férfinek nem állhat fel a farka és így értelmezhetetlen a "szex kettejük közt".
stb.
De ehelyett megkapjuk, hogy minden tolókocsis boldogabb, mint az egészségesek. Álló fasz hiányában még kielégítőbb a szex és a szörnyűségek mindenkit csak jobb emberré tesznek, pont.
Lófasz a seggükbe...

élhetetlen 2019.06.04. 16:10:08

@Terpi: “hogy az illető elengedte ezt a témát, holott korábban nagyon rá volt kattanva.”. Mert szerinted az egészséges emberek nem endedik el néha a párválasztás témát, mert vagy összejön, vagy nem? A kövér nő vs,. mozgássérült összevetésed meg dugd fel magadnal. Nem jó.
A következő leveled. Hú de okos vagy. Nem mehet segédmunkásnak egy építkezésre, pedig erre vágyna. Ja, mindenki erre vágyik. Nehezítettek a lehetőségeik, ahogy nem mozgáskorlátozott családok ezreinek is, pénzhiány, közmunka, vagy az sem, ettől még lehetnek boldogok egymással, csak többet kell küzdeniük, mint Orbán Ráhelnek.

élhetetlen 2019.06.04. 16:39:10

@Dread Naughty: “hogy tolókocsis férfinek nem állhat fel a farka és így értelmezhetetlen a "szex kettejük közt". Ezt honnét szedted? És a gyermek paralízist összeszedők, az utolsó nagy roham az 52-es születésűek között volt, nem öröklődik. Lehet gyerekük. “De ehelyett megkapjuk, hogy minden tolókocsis boldogabb, mint az egészségesek.”. Nem azt kaptátok, csak hülye vagy ahhoz, hogy értelmezz egy szöveget.

Dread Naughty 2019.06.04. 18:09:40

@élhetetlen: De vicces vagy. Egy 70 éve kihalt betegséggel példálózól, mintha ez bármennyire is anullálná az összes többi szcenáriót.
Beszélj valami hétköznapi és valid helyzetről, pl törött gerincről, nyílt gerinccel születettről.
Nekik nem áll fel és ezt már nem fogod tudni elrelativizálni, elterelni.

"Nem azt kaptátok, csak hülye vagy ahhoz, hogy értelmezz egy szöveget."
Csakhogy én nem kifejezetten erről a cikkről írtam, hanem az ilyen cikkek nagy átlagáról, amelyik ezt a negédes hurráoptimizmust rágja a szánkba, miközben minden tolókocsis ismerősöm alkoholista, boldogtalan és épp két öngyilkossági kísérlet közt tengeti napjait.
Az ő érzéseiket, szenvedésüket az ilyen cikkek mint eltagadják, mert az ő valóságuk nem "szexi", nem eladható, nem illik a narratívába. Jellemző, hogy a boldogságáról csak az ilyen "messziről is látható, hogy milyen választ fog adni"-féléket kérdezik, de a többséget kitevő valóban megrokkant embereket soha.

Az egyik ismerősömnek napjai, hetei lehetnek hátra, mert a veséi nem működnek, egyáltalán. Az átültetést megtagadták tőle, napi 10 órát van dialízisen és várja a halált, pedig ő csak egy kiskatona volt anno, akit a részeg felettese gerincen lőtt, mert vagánykodni akart.

élhetetlen 2019.06.05. 09:49:11

@Dread Naughty: “Egy 70 éve kihalt betegséggel példálózól”. A betegség kihalt, de azok az emberek, akik megkapták, még sokáig köztünk éltek, élnek. És, mivel a korosztályukban vagyok, természetes, hogy közülük ismertem többet, ők voltak kollégák, barátok. Élték az életüket. Nem voltak alkoholisták, nem akartak öngyilkosok lenni. Nem mondtam, hogy könnyű, csak ezen a szövgeden kattantam ki: “De ehelyett megkapjuk, hogy minden tolókocsis boldogabb, mint az egészségesek”. Senki nem mondott ilyet, biztosan csak “vicceskedni” próbáltál. Te. “Beszélj valami hétköznapi és valid helyzetről”. Az én életemben ez hétköznapi, valid helyzet volt.
süti beállítások módosítása